Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie

Revalideren tijdens of na de behandeling van kanker De ziekte kanker heeft grote gevolgen. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie gaat achteruit. Misschien bent u moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn, of kunnen zich minder goed concentreren. Dat maakt het dagelijkse leven er niet makkelijker op. Revalidatie kan helpen om uw klachten te verminderen. Multidisciplinair programma ‘Oncologische revalidatie’ in Medisch Centrum Onder de Linde In Medisch Centrum Onder de Linde is een multidisciplinair revalidatie programma geïmplementeerd dat gebaseerd is op de landelijke richtlijn ‘Oncologische revalidatie’ die werd opgesteld door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Deze richtlijn verscheen in 2012 en is volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten geschreven. Wat is revalidatie bij kanker? Revalideren bij kanker noemen we ook wel ‘oncologische revalidatie’. Er zijn allerlei combinaties mogelijk:

  • U traint onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zo verbetert u uw conditie en spierkracht. Een trainingsprogramma is vaak een combinatie van kracht en conditietraining.
  • Praten met een psycholoog of maatschappelijk werker is soms een goed idee. Als u psychisch meer weerstand opbouwt, kunt u het dagelijkse leven beter aan. Ook als u heel erg vermoeid blijft, helpen zij u verder.
  • Een diëtiste kan u voedingstips geven om weer op krachten te komen.

• Kost het u moeite om te blijven werken tijdens of na de behandeling? Of wilt u juist weer aan de slag? Dan begeleidt de bedrijfsarts of ergotherapeut u daarbij. Om te werken hoeft u nog niet helemaal beter of hersteld te zijn; werken kan u ook helpen bij het herstel. De verschillende hulpverleners werken samen, in een multidisciplinair revalidatieteam, om u te ondersteunen. Duur van het beweegprogramma. Het beweegprogramma bij fysiotherapie Lindenholt Ruikes & de Muijnk duurt 6 weken. Na zes weken volgt een evaluatie en wordt het programma desgewenst nog eens met 6 weken verlengd. De duur van eventuele behandelingen door de psycholoog of een van de andere gespecialiseerde disciplines is afhankelijk van de hulpvraag.